Novi Sad
15.05.2023.
09:24 > 09:24
Sanacija jednospratnice u Jevrejskoj 40 nije moguća u skoroj budućnosti zbog nerešenih imovinsko-pravnih poslova.
  • ********************

    17.05.2023 09:31
    NAMERA VLASTI
    Prvo se vlast dobro organizovala, malo pogurala propadanje, onda lepo isplanirali nov objekat veće spratnosti pa će se tu svi lepo ugraditi i zgrada će se srušiti, kao što je bio slučaj sa Pupinovom palatom, ili zgradom u Radničkoj ulici br. 2, gde je trebao biti objekat javne namene, pa su onda sve protrgovali za promenu namene. Organizovan kriminal cveta u Novom Sadu, a tužilaštvo ćuti pa ćuti.
  • 002211

    16.05.2023 15:45
    Šteta lepe zgrade, moglo je samo renovirati.
  • Vlada

    16.05.2023 10:12
    @MK

    SVE što si napisao otkriva ozbiljno poremećenu individuu naviklu da kleči državi, a svojim sugrađanima, bilo sadašnjim bilo prošlim - zabada nož u leđa. Znači nije država kriva za proneveren zajam Srbiji, za izazivanje sankcija, ekonomske krize i bombardovanja? Pa biće da si u pravu - kriv si ti, i tebi slični ološ koji misli da je normalno da se “za prizemljušu dobije nekoliko stanova”, pogotovo ako si tu prizemljušu izmuvao od nekog, jer vam je to domet životnog uspeha.
  • Ja

    16.05.2023 00:38
    Iz prve ruke
    Meni je inspektorka rekla,,Objekat će da vam propada i propada i vi nećete moći ništa učiniti, moraćete se dogovoriti sa nekim investitorom,, Lažna dokumentacija od A-Š,neviđeni vandalizam i metode protestivanjwa, uvezanost svih postojećih institucija u službi građevinskog,,lobija,, lopovluk najvišeg ranga. Za majstore koji su radili mogu slobodno da mi se obrate, služe da poruše i tako ostave za dalje propadanje, neviđeno divljaštvo i štete. 50 komentara i malo ih je koji zaista znaju koji povezani kriminalci rade na štetu nedužnih vlasnika. Nikad im nije dosta, samo rušiti i pljačkati.
  • MK

    15.05.2023 22:58
    krivci
    @ Vlada
    Najveći deo ovog što ste napisali je baš onako u stilu koji danas preovlađuje - paušalno, nedokazano i naravno, glavni krivac je država! A da navedete makar jedan primer, konkretan dokaz o generalnoj krivici države za sve, prosvetitet nas neuke i poghrešno razmišljajuće! Verovatno Vam je država kriva i za neki privatan problem, što da ne, može se dosta lako konstruisati neka uzročno-posledična veza! O logici sledećeg tipa "osnovni razlog što su vlasnici tih starih zdanja siromašni jeste upravo država Srbija" ne vredi ni govoriti, smešno je! A kad već to tvrdite, raspitajte se malo jesu li baš siromašni! Nije valjda da ne znate nikog ko je za neku prizemljušu dobio po nekoliko stanova! Ako ne znate verovatno niste dugo u Novom Sadu, to je bila, a verovatno je još uvek masovna pojava, pa se raspitajte malo pre nego što o svemu pišete i proglašavate komentare za pogrešne - sve je to tačno, može se proveriti, za razliku od vaših uopštenih i proizvoljnih komentara.
    Jedino konkretno: jeste li baš sigurni da je ta kuća zaštićena, ispada kao da su novosadske kuće sve zaštićene! Neće baš biti, nije ovo Firenca!
  • Дуле

    15.05.2023 22:09
    Исто је и са зградом на тргу Марије Трендафил, која је остављена да намерно пропадне.Очигледно је намењена неком ``инвеститору``пошто до ње довлаче вреловод.
  • Vlada

    15.05.2023 18:44
    @MK
    Koliko pogrešnog razmišljanja u jednom komentaru. Kao prvo, osnovni razlog što su vlasnici tih starih zdanja siromašni jeste upravo država Srbija - ko god sumnja u to, neka se samo seti koliko je puta u poslednjih 30-tak godina ova država opljčkala svoje građane, pustila da ih neko drugi nekažnjeno opljačka, ili im svojim političkim potezima donela finansijsku propast. Kao drugo, ako je nešto zaštićeno arhitektonsko dobro, to znači da su vlasnici onemogućeni da ga menjaju i nadograđuju, ali je država zauzvrat dužna da učestvuje u održavanju tog dobra - to kod nas u Novom Sadu nemamo, zavodi za zaštitu spomenika služe isključivo za partijske poslušnike. I treće, kada vlasnici pritisnuti problemima prodaju imovinu investitorima, bez ikakvih problema im se dozvoljava da te objekte zapuste i dovedu do propasti - za šta je opet i isključivo kriva država.
  • MK

    15.05.2023 17:58
    divna vila
    @ Andrija Šrek
    Apsolutno se slažem s Vama u pogledu te kuće. Ona je zaista izvanredan primerak svog stila. Samo nije jasno šta ste mislili - ko je pušta da propadne? Pa i ta kuća ima neke vlasnike! Postoji prilična zbrka u shvatanjima ovih naših komentatora - hteli su svojinu, a sada nju treba država da održava i spasava! Najveći broj malih kuća u Novom Sadu ostale su u svojini starih vlasnika. Dakle, neće biti da je država kriva što su oni prodavali svoje stare trošne kuće, ne samo na periferiji, nego i u samom centru, kuće koje u Novom Sadu imaju neverovatno duge placeve, pune kućeraka i kojekakvih dogradnji, naravno nelegalnih, pa su sa investitorima pravili odlične poslove - po nekoliko stanova i još i gotovine! Uđite u neko dvorište u toj istoj Jevrejskoj ulici, pa ćete se zapanjiti kad vidite šta sve tamo ima! Prema tome, za masu, ponekad zaista zastrašujućih novogradnji u Novom Sadu zaslužni su najvećim delom alavi vlasnici starih prizemljuša, koji su se njihovom prodajom obogatili!
  • Mina

    15.05.2023 15:33
    Kako su ovi počeli više neće biti užeg centra sa starim zdanjima, mada su zaštićena. Polako nestaje Novi Sad u kome sam rođena i odrasla. Nedovoljno obrazovanim to i nije bitno. Bitan je novac, po svaku cenu.
  • Bojan

    15.05.2023 15:10
    @I bree

    Ni pod tim imenom se ništa ne piteš. Uostalom, što ne testiraš koja je zapravo godina tako što ćeš da izađeš napolje i laješ to sve uživo?
  • Vladan

    15.05.2023 15:08
    @ns

    Ne znam šta je smešnije, što vi botovi glumatate da je sve novo što se gradi dobro, il da je vama dostupno...
  • Gvozden

    15.05.2023 14:48
    Instalacije
    Cekajte prvo,da se samozapali....
  • ns

    15.05.2023 14:39
    Tito je umro
    Ajde ajde da vam je iskreno toliko stalo do nje ne bi pustili da se urusi od starosti. Kao i ona Ranzirna stanica sto pojedini traze da postane "muzej", pitam se cega? Eventualno drogiralista za narkomane. Sad ce mi staaaari novosadjani reci da sam SNS bot jer zelim da se grad opere od smeca i polusrusenih starudija o kojima niko ne brine i nikom nije stalo do njih sve dok ne cujete da tu treba nesto da se gradi. Nesto novo i vama nedostizno. To boli.
  • Детелинара

    15.05.2023 14:36
    Штета. Била би предивна да се комплетно реконструише. Овако ће да никне нека модерна наказа од стакла и метала.
  • NN

    15.05.2023 14:29
    znalac
    @ Lolo
    15.05.2023 • 12:21
    E, baš čudno! Znate sve kuće u bližoj i daljoj okolini - Novom Sadu, a i celoj Vojvodini, a niste naučili da se ne kaže "naistari" i "nailepši"! Niste baš merodavni da ocenjujete lepotu i starost zgrada u celoj Vojvodini? Baš svašta može da se pročita ovde, a i čudno je pa i u vaše vreme je valjda bila obavezna osnovna škola!
  • NN

    15.05.2023 14:21
    pismenost
    @ I bree
    Kako bi bilo da se prvo malo opismenite, pre nego što krenete da pišete po portalima, pa strašno ste nepismeni, niko neće moći uzeti ozbiljno bilo šta što ovako napišete!
  • Sramota

    15.05.2023 14:15
    Novosadjanka
    ''@red justice
    15.05.2023 • 10:08
    Pa, zašto se onda mučite, kad vam je tako odvratno, kad vas je toliko sramota? Što ne živte negde drugde, gde nije odvratno? Onda biste možda i vi bili manje negativni.''

    Kada, i ako ikad, budete sposobni da razumete značenje reči ''sramota'' i ''odgovornost'' a ne samo onih reči kojima se definišu razni oblici podaništva, ulizivanja i podguznosti, možda ćete razumeti i pravo onih koji navedeno značenje poznaju i žive, da komentarišu stanje i pozivaju na odgovornost one koji svoju zaradu ostvaruju na javnim funkcijama.
    Neću da se ''mučim'' u gradu u kom sam rodjena, na koji sam ponosna i koji očito volim više od Vas, ja sam GRADJANKA a ne podanica...ali o značenju ovog pojma, tek kad savladate prvi zadatak.
  • Kako

    15.05.2023 14:15
    To
    Cela Jevrejska je pod zaštitom države. Onda dođe investitor i pošto ne može da ishoduje dozvolu za rušenje i zidanje novog objekta, pusti vodu da kaplje. Posle dve godine zbog vlage, zgrada se uruši sama od sebe a onda zavod nema šta više da štiti. E tada ide država grad i traži da se ruševina skloni i investor dobija građevinsku za novi objekat. To je već viđeno čak i na istoj strani ulice prema centru (preko puta sinagoge) gde je skrojević digao zgradu arhitektonsku rugobu koja je unakazila celu jevrejsku ulicu. Isto će se (nažalost) desiti i u ovom slučaju. Novi Sad po meri građana za njihovu decu
  • Munja

    15.05.2023 14:03
    Samo urbano
    Srušiti sve u Jevrejskoj ulici, prvo Sinagogu i napraviti zgrade od 10 do 15 spratova! Po želji sve u staklu (da se slaže sa ovim hotelom na ulazu u ulicu)
  • bananarama

    15.05.2023 13:56
    Novi Sad je postao prava skrnavština od grada. Skrnav je do bola sa ovim skrnavim novogradnjama bez ikakve estetike.
    Na sreću, pamtim ovaj grad sedamdesetih i osamdesetih godina lada je bila milina živeti u njemu. Od negde sredine devedesetih je krenula njegova propast. Iz dana u dan je skrnaviji i ružniji nego dan pre.
    Rođen sam u ovom gradu, ali ovo ipak mora reći. Novi Sad je obično đubre. Lepše se osećam kada odem negde preko, u neki tuđ grad, koji je uređen, sačuvan. A kada se vraćam u Srbiju muka me uhvati čim pređem Horgoš a kada sa autoputa ulazim u Novi Sad prosto mi se povraća od njegove arhitekture. Ovaj grad ne osećam više svojim, ne radujem se više provratku u njega, tuđ mi je, prljav je, užasan je, gadan je, smrdi a i većina njegovih stanovnika su debili.
  • Suština

    15.05.2023 13:43
    @Sinisa
    "Pitajte Urbanizam za koga podizu spratnost objekata u Jevrejskoj? Prvo se neko nameraci da gradi, otkup parcele/zgrade i odmah zatim sledi promena plana. Kako u ogledalo mozete da se pogledate gospodo ne znam"

    Lako!
    Oni se rukovode izvrnutim vrednostima - oni su sposobni i uspešni a mi ostali smo miševi.
    A onda kada treba da se suoče sa posledicama onda su im krivi internet, igrice i "tzv. zapadne vrednosti".
  • I bree

    15.05.2023 13:31
    I bree
    Šta je botova komunjara!!! A čija je to Kuća i odakle Grad da ima Lokal u privatnoj kući?! 45 konfiksacijom sve oteli i sada vide da nejce dobiti ništa! O čemu vi lupetate…svako privatno vlasnistvo je svetinja i niko nema prava da Vlasniku bilo šta nameće a kamoli brani!!! Da bi se proglasila privatna svojina pod zaštitom ili Kulturnim dobrom plaćali bi Vlasniku bukvalno SVE kao u svim Pravnim i Civilizovanim državama…prodaja uvek može Grad da olovku i papir Vlasnik upise cifru sa šest nula i neka uživaju ova šaka Komunista…da samo sto će im grad sve to naplatiti sto napisa jedan putem raznih nameta Plata i Penzija! Lupetate a uništili najljepše kuće u Centru zarad onog rugla od SNP!!! Baj baj…nije vam ovo 45 DRUGOVI i DRUGARICE!!!
  • pera

    15.05.2023 13:22
    potpuna destrukcija
  • Zbunjen

    15.05.2023 13:20
    Zašto zabrinuti komentatori se ne sakupe i svojim novcem od privatnog vlasnika ne otkupe ovu nekretninu i potom je saniraju?
  • Dejan

    15.05.2023 12:49
    Ns
    Da pitamo one tzv oslobioce sta je problem, skojevce, sps-ovce !!!
  • komsinica

    15.05.2023 12:49
    Tako su sistematski unistili grad. To je jedna od lepsih kuca bila u Jevrejskoj ulici. Sramota!
  • UmetnikNS

    15.05.2023 12:36
    To je nama nasa borba dala. Od '45. do dana danasnjeg.
  • Lolo

    15.05.2023 12:21
    To je jedna od naistarih i nailepsih zgrada u Novome Sadu i Vojvodini.
    Nista ne dirati jer se time ubija duh i dusa grada!
  • Sinisa

    15.05.2023 12:07
    Urbanizam
    Pitajte Urbanizam za koga podizu spratnost objekata u Jevrejskoj? Prvo se neko nameraci da gradi, otkup parcele/zgrade i odmah zatim sledi promena plana. Kako u ogledalo mozete da se pogledate gospodo ne znam.
  • /

    15.05.2023 11:58
    /
    @l.s
    nisi ti suvlasnik vec su te komunisti uselili.
    nisi imao srece da to bude na limanu
  • /

    15.05.2023 11:55
    /
    sibe dzukele.
    prag 70ih i 80ih je bio jos vise oronuo.
  • Apotekar

    15.05.2023 11:52
    1.maj
    Lično me pogađa sve što se dešava sa ovom zgradom. U njenom prizemlju bila je nekada apoteka državna, druga po redu posle velike Divildove. Iz nje smo isterani još juna 2014 god. Izbačeni, bez pitanja... A, bila je tu od 1963. god. Sećao se moj pokojni otac, bila je tu kad je on bio student prve godine mašinstva. I radila je eto pola veka. Nekom je smetala, a bila je nama u kojoj smo radili druga kuća. Samo najlepše uspomene nosim odatle. Nažalost nikad više...
    Pitanje kuda ideš Novi Sade i ko te vodi?
    Tuga...
  • NS

    15.05.2023 11:26
    svojina
    Pa, gospodo komentatori, izgleda da ste svi zaboravili jednu važnu okolnost - sve je to u privatnoj svojini, sa malim izuzecima kao što je ova zgdara, ali je i njen veći deo privatna svojina. Zašto onda očekujete da neko drugi (grad, država) obnavlja te zgrade?oš nešto - mnogi od stanova u tim zgradama nisu pripadali njihovim prvobitnim vlasnicima i graditeljima, nego su otkupljeni, znamo već za koliko novca. Svako pravo podrazumeva i obaveze, ali, naravno, to nam ne odgovara, pa onda očekujemeo da nam država popravlja stanove i, kao i obično, pljujemo vlast! A šta su krivi oni koji su se doselili, najčešće iz nevolje, vi valjda znate? Uostalom, blago vama, kad su vam oni za sve krivi, i za vaše sasvim privatne poslove i propuste, pa se ne pitate da to ipak nisu samo vaši poslovi.
    Pored toga, radi se o sasvim običnim kućama, nemaju one (većina) nikakvu naročitu arhitektonsku vrednost, da bismo svi mi to plaćali!
  • Bojan

    15.05.2023 11:15
    @J, L.S

    Ni pod tim imenima se ne pitaš.
  • Bojan

    15.05.2023 10:53
    @Cile

    Ne pitaš se jer nisi građanin, a od poreza koji plaćaš verovatno može da se renovira papirni avion.
  • The Lalosh

    15.05.2023 10:51
    Sve ste u pravu
    Da. Ako građani Novog Sada žele da zadrže stari izgled i stare zgrade, treba da izglasaju nekog ko će to i da omogući i realizuje.
    Trenutno većina građana Novog Sada ne glasa za takve (ako ih uopšte ima), pa je posledica ovo što imamo.
    Demokratija je surova. Dok nas je bilo više i bilo nas je briga, oni su morali da se prilagode. Sada je situacija drugačija.
    Dok se ne probude oni kojima smeta i shvate da ih je ipak više od ovih što bi samo da ruše i "modernizuju".
    Il tako Il koferi...
  • Lala iz Banata

    15.05.2023 10:45
    Jeel
    Svugde u svetu bi grad obnovio ovako divan objekat , kod nas samo ruši i puni nečije džepove , sramota šta se radi.
  • L. S

    15.05.2023 10:44
    L. S
    Ceo Strogi Centar je urusen i uprkos,upozerenjima pitanje je kada ce se,urusiti ceo! Rusi starudiju i pravi sigurne Zgrade u cemu je tu problem?! Ako je vlasnistvo mogu sa njim sta hocu,nedate kao neka,zastita gledajte samourusenje i stacemo sad? Suvlasnik sam jedne kuce sa kraja 19 veka koja,nije odavno za zivot! Ulagati...i da imamo nesplatljivo je!!! Sravnice se sve to ubrzo i izgraditi,kako i treba! A te zastite...stitite koje su u vlasnistvu,Grada a tudje nedirajte jer dobijate evo ovako i gore!!! To nikom neide u prilog!!!
  • cuk

    15.05.2023 10:37
    Eto, kad vredan komad arhitekture dopadne u ruke nekom šljamu koji nije u stanju ni da ceni urbanističku vrednost, niti da obavi neophodne radove. Na kraju će Novi Sad izgledati kao kubanska prestonica.
  • emi

    15.05.2023 10:34
    kakve veze imaju 'zeme' 'dodjosi' 'crnogorci' ovi ili oni?!u pitanju su l o p o v i iz drzavnog i privatnog sektora bliski sadasnjoj vlasti, kao i svakoj sledecoj..
  • Rex

    15.05.2023 10:32
    @Cile
    Kakav je sendvič danaske? Spremaš li se za vođin miting?
  • Sofija

    15.05.2023 10:32
    Ti ljudi koji su vlasnici su i prvenstveno predstavnici Novog Sada tj onoga sto je ,kako pisete,vlasnistvo Novog Sada.
    Stranke i pohlepa je cudo od nemanja morala.
    Ali ,dozvolili smo,etonamga:)
    Dali smo moc pravnom sistemu.
  • Nemam reči

    15.05.2023 10:29
    Svugde se čuva,restauira-samo kod nas je nemoguća sanacija i mora da se RUŠI.....Dokle bre više???Kako tome stati na put?
  • Sofija

    15.05.2023 10:27
    Svako od tih vlasnika ima svoju pricu i svoje pravo i obaveze.Iz iskustva sam sigurna da to nema nikakve veze sa onim kako pokusava sistem da predstavi.
  • riki

    15.05.2023 10:22
    gale ruši
    Ajmo Gale, šta se čeka??!! :-))
  • Andrija Šrek

    15.05.2023 10:12
    ...
    Isto se dešava i sa nekada divnom vilom na uglu Vojvođanskih brigada i Pavla Simića, gde je nekada bio servis Gorenje. Pušta se da propadne, pa će to budzašto da otkupi neki Galens i sl., da sruši i napravi zgradu, kao što je urađeno duž celog tog poteza.
  • Broj

    15.05.2023 10:10
    1. Kako je mogu da zbog jednog coveka koji nije saglasan sruse kucu na ovoj lokaciji tj jednoj od glavnih ulica i sagrade znate vec sta ce da sagrade, privatni interesi. Biznis/profit

    2. Kako je moguce da u 21.veku ne mogu da saniraju ovaj problem. Nije da ne mogu nego nema sluha da se spasi. Lakse je srusiti.

    3. Zasto sacuvati identitet grada, kad mogu da ga menjaju kako im se cefne. Poz
  • @red justice

    15.05.2023 10:08
    Pa, zašto se onda mučite, kad vam je tako odvratno, kad vas je toliko sramota? Što ne živte negde drugde, gde nije odvratno? Onda biste možda i vi bili manje negativni.
  • Marta

    15.05.2023 10:07
    Namerno!
    Ova prelepa zgrada he namerno zapustena, da bi bila srusena i da bi se na njenom mestu nazidalo neko rugobno monstruzono cudoviste kao i sve ostalo sto je nazidano u proteklih 20g. Svesno unistavanje kulturnog i arhitektonskog nasledja NS se nastavlja.
  • Salamander

    15.05.2023 10:05
    nema para za zgradu
    Ali se zato "saniraju" vrelovodi i prekopava grad, da bi investitori prošli jeftijije sa infrastrukturom, da ne bi bili u obavezi da prave parkinge i garaže, promenada da se odvodnjava, kružni tok da se budži zbog cevi i pumpi, da se ruše spomenici, da se masno zasite investitori....pare, beton,pare, beton,pare, beton,pare, beton,pare, beton,pare, beton.... a mi sve trpimo i llaćamo!
    Mi koji smo tu vekovima!
    Dobrodošli dobri ljudi. Nedobrodošli "dobri" ljudi, seu neljudi.



  • J

    15.05.2023 10:01
    J
    Decenijama se urušava centar grada i zato nam izgleda ovako ružno i nesigurno! Vlasnici većinom nemaju novca za neku krpacinu oni koji imaju neisplati im se jer previše novca se daje za neke spomenike od kojih niko nema zarade! Ovo je potrošačko doba i svako gleda profit sto je normalno! Na kraju će se sve samo urušiti i novo izgraditi samo svi mi gubimo vreme i energiju na tako nešto sto je po meni i većini besmisleno! To se jednostavno rješava privatni objekti se etapski ruše i grade u skladu sa fasadama uz vise etaža i svi zadovoljni i sigurni!
  • G pen

    15.05.2023 09:58
    Namerno zapusteno. Negde se ponose sa onime sto je ostavljeno. Umesto ove lepote stavice stiropor kocku.
  • red justice

    15.05.2023 09:48
    Ovaj grad je postao toliko odvratan da me svakodnevno sramota što živim ovde.
  • Nikola

    15.05.2023 09:42
    Uništite sve zarad punjenja svojih džepova! Jevrejska ulica je jedan od simbola starog građanskog Novog Sada! Srušite sve i dajte zemama da sazidaju solitere, naravno bez parkinga, treba još elite iz Bosne i Crne Gore naseliti u centar Novog Sada!
  • Serđo

    15.05.2023 09:42
    Ciljano zapuštanje
    Pa i cilj jeste da se zapusti, da se na osnovu stanja objekta koji nije saniran a mogao je i čini deo identiteta našeg Grada, nikne za nekog investitora, praonica novca....pardon, zgrada.
  • Cile

    15.05.2023 09:38
    Cile
    Pametno i korisno! Sanacijom ništa nebi dobili,starudija koja jede novce! Srušiti i napraviti lepu i sigurnu zgradu! Ako je pod zaštitom Grad(gradjani) moraju platiti tu sanaciju i ko od toga ima koristi… mi sigurno NE! Zato godinama gradjani upozoravaju da sve sto je u privatnom vlasništvu Mora da se dozvoli rušenje takvih objekata! Ako je u vlasništvu Grada(gradjana) neka se sanira ali da svi imamo koristi od toga jer sve to plaćamo putem raznih nameta!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna